Lorenzo Bavaj werd geboren in Macerata, Italië, waar hij ook school liep. Hij studeerde piano aan het Conservatorio Gioachino Rossini in Pesaro en studeerde op 18-jarige leeftijd summa cum laude af. Onmiddellijk daarna werd hij door het Conservatorio Giuseppe Verdi in Milaan als pianodocent aangeworven. Daarnaast volgde hij nog les bij Stanislav Neuhaus aan het Vienna Konservatorium en bij Tatjana Nikolajeva aan het ‘Mozarteum’ in Salzburg.

2

Hij studeerde musicologie aan de universiteit van Bologna en orgel, compositie en orkestdirectie aan het Conservatorio in Pesaro. In 1980 studeerde hij – opnieuw met onderscheiding – af als klavecinist.

Lorenzo Bavaj begon zijn carrière als concertpianist in voorname Italiaanse en internationale muziekcentra, en won verschillende pianowedstrijden en -prijzen. Zijn optredens, onder meer tijdens concerttournees in Rusland, Polen, Spanje, Duitsland, Schotland, Bulgarije, Noorwegen en Zweden, werden zowel door het publiek als bij critici zeer enthousiast onthaald.

Lorenzo Bavaj heeft al samengewerkt met artiesten als Maxence Larrieu, Peter Lucas Graf, Fiorenza Cossotto, Leo Nucci, Cecilia Gastida en Monserrat Caballè. Sinds 1989 begeleidt hij José Carreras op piano. Recitals met de grote tenor hebben hem al naar de beroemdste opera’s ter wereld gebracht, zoals Teatro alla Scala in Milaan, Teatro dell’Opera in Rome, Covent Garden en het Royal Opera House in Londen, Opera Bastille in Parijs, en naar steden als New York, Tokio, Berlijn en Salzburg. Bovendien betrad Maestro Bavaj samen met José Carreras podia op de belangrijkste festivals in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Hij wordt niet voor niets geprezen voor zijn artistieke gevoeligheid, persoonlijke inbreng en perfecte techniek.

Lorenzo Bavaj is ook muzikaal directeur van verschillende Italiaanse piano- en kamermuziekensembles en geeft piano- en kamermuziekcursussen voor gevorderden in verschillende Italiaanse steden en in Japan.

Zijn discografie omvat veel eerste opnames, waaronder ook Quatre mendiants & quatre hors-d’œuvre van G. Rossini, een paar composities van A. Diabelli voor piano en gitaar, Le Sonate van G. Donizetti, Le Fantasie e Divertimenti van B. Dacci en A. Penzini, opera’s van G. Verdi en pianocomposities van A. Zanella.

Lorenzo Bavaj is lid van de voorname Accademia di Cantanti en is hoofddocent piano aan het Conservatorio Gioachino Rossini in Pesaro.

 

Tickets zijn vanaf heden in verkoop via:

www.bozar.be –  www.gracialive.be of bel het nummer 02 507 82 00