Jovanotti

Jovanotti

Jovanotti geeft een concert in Vorst Nationaal op 8 december 2015

Dit evenement is afgelopen

Na zijn debuut als dj bij verschillende lokale radiozenders verhuist Jovanotti naar Milaan op uitnodiging van de baas van Radio Deejay, de belangrijkste popradio van Italië. Zijn passie voor muziek, discotheken en rap leiden tot de opname van zijn eerste succesvolle single Gimme Five.

Jovanotti’s carrière wordt eind jaren 80 gelanceerd dankzij een dj-set op de Milanese populaire radiozender Radio Deejay. Hij wordt een commercieel succesvol, en zelfs door recensenten bejubelde, poprapper/-dj. In de jaren 90 vindt Jovanotti inspiratie bij elementen uit de internationale muziek die hij, net als Manu Chao, met elkaar combineert om een nieuwe en unieke Italiaanse muziekvorm te creëren.

Sindsdien en in de voorbije 25 jaar bracht hij verschillende platen uit met heel wat hitsingles. Bovendien werkte hij al samen met onder meer Michael Franti, Ben Harper, Carlinhos Brown, Sergio Mendes en Bono, wat al een aantal bijzondere nummers opleverde.

Zijn half gezongen, half gesproken stijl heeft veel weg van een lezing door een Beat Poet. Jovanotti gebruikt immers het ritme en het verende karakter van medeklinkers en catchy melodielijnen om songs te creëren die onmiddellijk toegankelijk zijn voor een internationaal publiek.

Jovanotti is de eerste Italiaan ooit die bij MTV aan de slag gaat. De term ‘world beat’ – anderstalige muziek met een groove – was net ‘in’ toen de zanger in de vroege jaren 90 de rol van Felliniaanse MC op zich nam in het MTV-programma “Earth to MTV”.

Op zijn zesde studioalbum, Lorenzo 1994, bevestigt hij zijn politieke standpunten en wordt hij eens te meer bejubeld door de critici én het internationale publiek. Serenata Rap wordt dat jaar de meest vertoonde videoclip op MTV Latino, en MTV Europe zendt twee liveoptredens van de Italiaanse zanger uit.

Eind jaren 90 waagt Jovanotti de sprong naar de wereldmuziek. Hij neemt een deel van zijn zevende plaat – Lorenzo 1997 – op in Zuid-Afrika, met lokale muzikanten en gaststerren. Bovendien brengt hij een album uit met grootste hits, in het Spaans. De liedjesteksten worden vertaald door Jarabe de Palo en componist en Oscarwinnaar Jorge Drexler.

Jovanotti nam in totaal veertien studioalbums op, waarvan de meeste in Italië op nummer één terechtkwamen en de Italiaanse Top 10 maandenlang domineerden.

In augustus 2012 brengt het Amerikaanse label ATO RECORDS Italia 1988-2012 uit, een retrospectieve plaat van de carrière van de zanger, die speciaal voor de Amerikaanse markt werd samengesteld.

In november 2012 brengt Universal Music BACKUP 1987-2012 uit ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Jovanotti’s loopbaan. In het voorjaar van 2013 maakt Lorenzo zich op voor zijn eerste grote stadiontournee, met twee uitverkochte shows in het Milanese San Siro-stadion.

Zijn nieuwe studioalbum, Lorenzo 2015 CC, komt uit op 24 februari 2015. De eerste single op de plaat, Sabato, had intussen al alle Italiaanse radiozenders veroverd.

Tijdens de zomer van 2015 trapt Lorenzo een nieuwe tournee af in de stadions van Italië, waarvan al drie voorstellingen uitverkocht zijn: twee in San Siro Milaan en één in Firenze.