URIAH HEEP

URIAH HEEP

7/11/18, La Madeleine, Brussel

Dit evenement is afgelopen

De Britse rockgrootmacht URIAH HEEP blaast 50 kaarsjes uit. Frontman Mick Box was erbij vanaf het begin, in goede en slechte tijden, en overleefde het vertrek van legendarische muzikanten zoals Ken Henseley, David Byron en Lee Kerslake.

Samen met Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple droeg Uriah Heep bij tot de ontwikkeling van een onvervalst Britse vorm van heavy metal met hun debuutplaat Very ‘Eavy, Very ‘Umble. Op Amerikaanse bodem werd het album naamloos op het publiek losgelaten, maar ongeacht de titel was het van groot historisch belang voor de uitvinding van een muziekformat dat de jaren 70 zou beheersen en in de jaren 80 alleen maar sterker zou worden.

Van alle grote bands die mee het heavy metal-genre uit de grond stampten in de jaren 70, was Uriah Heep degene die de zang het intelligentst gebruikte. Daarom werd de groep al snel de Beach Boys van de heavy metal genoemd, en ze hadden een verregaande invloed op groepen als Queen. Ze gebruikten ook als een van de eersten een Hammondorgel en het wah-wah-pedaal – bovendien Micks handelsmerk – die symbolisch werden voor hun sound.

De gedurfde formule had enorm veel succes. Uriah Heep bracht 25 studioalbums en een hele resem livereleases en compilaties uit, en verkocht maar liefst 40 miljoen platen wereldwijd, meer bepaald een indrukwekkende 4 miljoen in de VS en 36 miljoen exemplaren in de rest van de wereld.

Enkele van hun ex-leden zijn helaas niet meer onder ons (meer bepaald Gary Thain, David Byron, Trevor Bolder en onlangs nog Jon Wetton). Andere ex-leden – Lee Kerslake en Bob Daisley – maakten dan weer ooit de volledige helft uit van de groep die Blizzard of Ozz van Ozzy Osbourne opnam! En in een ver verleden kregen Kiss, ZZ Top, Foreigner en Rush hun eerste grote kans als hun voorprogramma.

Bovendien leidde Uriah Heep in de loop van die rijke geschiedenis ook een succesvolle “Official Bootleg Series” en vierden ze hun 40e verjaardag met een verzamelplaat met de titel Celebration, gevolgd door een tournee met 250 concerten wereldwijd (in 60 landen om precies te zijn).

Het Uriah Heep van 2018 is een machine die live zijn gelijke niet kent. De oudste leden Phil Lanzon (toetsen) en Bernie Shaw (zang) spelen al samen met Box sinds het midden van de jaren 80. De nieuwere leden Russell Gilbrook (drums) en Davey Rimmer (basgitaar) hebben geholpen om een van de meest productieve legendes in de geschiedenis van de rock-’n-roll levend te houden. Iedereen kent de platen Abominog, Return to Fantasy, Very ‘Eavy…Very ‘Umble, Sonic Origami en zelfs de nieuwere albums Wake the Sleeper en Into the Wild.

TICKETS & INFO

Tickets via   ticketmaster.be en in alle Fnac verkooppunten.