Professor Griff, Chuck D, Flavor Flav, DJ Lord, Terminator X, S1W

Professor Griff’s saluerende commando’s, Chuck D met zijn vlijmscherpe betoog, en de grote klok van Flavor Flav, DJ Lord, Terminator X, S1W… De Frontmannen zijn Chuck D en Flavor Flav. De eerste staat bekend om zijn intelligente, aanhoudende woede over het onrecht dat zwart Amerika in de jaren ’90 werd aangedaan. Flavor Flav is het druktemakertje naast Chuck D, die bekend werd om de gigantische klok die hij om zijn nek hangt tijdens optredens. Terminator X was DJ begin jaren ’90 en gaf Public Enemy een unieke sound. Bekendste nummer is waarschijnlijk Don’t believe the Hype. Public Enemy staat 44e in Rolling Stone’s magazine Greatest Artists of All Time.

Antwerpen get ready voor een “Old School night out” met Public Enemy! Na 20 jaar nog steeds een van de meest invloedrijke hiphop groepen ooit.

Public Enemy is de top in de hiphop en rap

De maatschappijkritische hiphopgroep uit Long Island, New York, staat vooral bekend om de gepeperde kritiek die zij leveren op het rechtse overheidsbeleid, en het bestrijden van discriminatie. De controversiële manier waarop Chuck D de maatschappelijke problematiek van de zwarte bevolking aankaart in de jaren ‘80, is een mijlpaal binnen de rapgeschiedenis.

Yo! MTV

Public Enemy, oftewel een van de meest controversiële en invloedrijke rapgroepen die de hiphopgeschiedenis ooit gekend heeft. We moeten helemaal terug naar 1982 toen Chuck D als frontman van de toenmalige groep Spectrum City z’n eerste bandopnames maakte. Niet veel later bracht Spectrum City z’n eerste 12-inch uit genaamd “Check out the radio” met op de B-kant “Lies”; 2 tracks die zowel Run-D.M.C. als de Beastie Boys hebben beïnvloed. Niet veel later volgt de tape “Public Enemy # 1” en de gelijknamige single waarop voor het eerst een gastbijdrage te horen is van Flavor Flav. Toen Yo! MTV Raps legende Doctor Dré dit nummer liet horen aan Rick Rubin, de medeoprichter en toenmalig eigenaar van het platenlabel Def Jam Records, begon het balletje snel te rollen. Chuck riep z’n Spectrum City boys erbij, die bestonden uit Hank Shocklee, zijn broer Keith Shocklee en Eric “Vietnam” Sadler, samen bekend als the Bomb Squad, om het productie team te vormen en benoemde zijn Spectrum City partner, Professor Griff, tot de groeps Minister of Information. Met de toevoeging van hypeman Flavor Flav en DJ Terminator X was de groep Public Enemy geboren.

Openingsact van de Beastie Boys

Public Enemy begon bij Def Jam als openingsact van de Licensed to ill tour van de Beastie Boys.

Legendarisch hiphop label DefJam

Hun eerste album, ‘Yo! Bumrush the show’, kwam uit in 1987 op het legendarisch hiphop label DefJam van Russel Simmons en Rick Rubin (thuisbasis van LL Cool J, Beasty boys en vele andere legendarische hiphopartiesten). Het vervolg, ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’, staat in de ‘500 greatest albums of all times’ lijst van het Amerikaanse blad ‘Rolling Stone’.

Met nummers als “Don’t believe the hype” en “Bring the noise” werden de eerste treden naar roem bewandeld. Het album It takes a nation of millions to hold us back wordt door veel muziekkenners zelfs als een van de meest baanbrekende rapalbums gezien in een periode waarin de muziekindustrie nog grotendeels door rockmuziek werd gedomineerd. In 1990 volgde het derde album Fear of a black planet, waarvan het nummer “Fight the power” speciaal was geschreven en opgenomen om als themasong voor de door Spike Lee geregiseerde cultfilm Do the right thing te fungeren. Zowel de film als de themasong werden een wereldwijd succes. Er volgden in de jaren erop nog 4 albums die uitgebracht werden op Def Jam waarna Public Enemy in 1999 besloot om onafhankelijk verder te gaan.

Muzikale vernieuwingen

Public Enemy staat niet alleen bekend om z’n politiek getinte teksten en de kritische kijk op de Amerikaanse media, maar is ook op het gebied van muzikale vernieuwingen zijn tijd ver vooruit. Zo was Public Enemy een van de eerste artiesten die er bewust voor kozen om een album in digital-only MP3-formaat uit te brengen. En 25 jaar na de eerste albumrelease is Public Enemy nog steeds bezig met het maken van maatschappijkritische muziek. In het kader van Public Enemy’s 25-jarig jubileum, bracht de rapgroep maar liefst 2 nieuwe albums uit: Most of my heroes still don’t appear on no stamp & The evil empire of everything.

Yo! Antwerp

Kortom Be There in het OLT Rivierenhof op 14 juli!