Artiesten als Randy Newman hebben helemaal geen introductie nodig.
De ernstige muziekmeerwaardezoeker ontkurkt bij de aankondigiging van een nieuwe wereldtournee (zo om de vijf jaar) steevast enkele flessen champagne. De combinatie van één spot, één ‘Steinway en zonen’- vleugel en de charismaloze Randy staat altijd garant voor twee uur intens genot.

De man beschikt immers over een immens oeuvre waaruit hij per optreden gemiddeld 35 parels selecteert. Zijn teksten bulken van de ironie en kunnen binnen één strofe ongegeneerd op de lachspieren werken en (even later) onverhoeds naar de keel grijpen.

Het grote publiek kent Randy Newman (vaak onbewust) via de vele films die hij van muziek voorzag. Zonder zijn inbreng hadden Ragtime, Toy Story (met de hit ‘You’ve got a friend in me’), Cars en Monsters, Inc. nooit zoveel impact gehad.
Daarnaast bracht hij elf langspelers uit die door het grote publiek vaak misbegrepen -of erger nog- genegeerd werden. Voor zijn hardcore fans was dit een reden te meer om hem nog inniger te koesteren. ‘Lonely At The Top’, ‘Short People’, ‘Mama Told Me Not To Come’, ‘You Can Leave Your Hat On’, ‘Rider In The Rain’, ‘Rednecks’, ‘Birmingham’, ‘Marie’ ‘Sail Away’ of ‘My life is good’ zijn maar enkele staaltjes van zijn immens kunnen.

Ook op zijn twee recentste solo-platen (Bad Love uit 1999 en Harps and Angels uit 2008) staan een aantal ontroerende nummers die niet voor het eerdere werk moeten onderdoen. ‘I Miss You’ (een song voor zijn ex, twintig jaar na de scheiding), ‘I want everyone to like me’, ‘A Piece of the Pie’ (met een ruziënd Belgisch koppel in het Antwerps en het Frans) en ‘A Few Words in Defense of Our Country’ zijn het levende bewijs dat de man nog steeds de voeling met zijn aanmodderende medemens niet verloren heeft.

In februari en maart 2012 treedt Randy Newman driemaal solo op in België. Op 25 februari in de AB in Brussel, op 26 februari in het Cultuurcentrum in Hasselt en op 22 maart in de Bourlaschouwburg in Antwerpen.